Bruce Kilby

Bruce Kilby

ELECTION: Langley City council candidate Bruce Kilby

A Voter’s Guide to key election questions.

Bruce Kilby

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Semi-Retired. Continue to work with the fire department, as a caregiver at a residence for mentally challenged men, and write children’s novels, 66

.

• Have you held office in past? If so, please specify: No but was on the Langley City Advisory Commission for nine years.

.

Candidate provided bio:

38 year veteran of the Langley City Fire Rescue service (POC) – Captain

9 year member Langley City Advisory Planning Commission (APC)

33 years BC Corrections Supervisory/Management

24 years BC Songwriters Showcase Association – Board of Directors

5 years Ron Dunkley Memorial Society – Board of Directors

7 year Strata Council member

18 years Royal Canadian Air Cadet program/ 6 years Commanding Officer

Diamond Jubilee Medal recipient for service to the community

125th Confederation Medal for service

Exemplary Service Medal For Fire Service and Corrections Service

Member Langley Writers Guild

Author of four children’s adventure novels

Profile:

40 year resident and homeowner in Langley City

Married for 13 years

Two sons living in Langley City

.

Facebook: Bruce Kilby

.

Phone: 604-534-0873

.

• Who is your favourite superhero, and why? Terry Fox. For his determination, his willingness to put everything he had to fight for a cause and as a person.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Douglas

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 41 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: 12 and three special public meetings

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. But yes to partnerships with other levels of governments or giving incentives to service groups and contractors.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. It is faster, has less potential for motor vehicle accidents, reduces further grid lock and cheaper over the long run.

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No. Local businesses need industrial space however, I would like to see more office spaces which may need re-zoning some areas.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes. I also support additional firefighters and a bylaw officer to address the petty crime, homeless and overall safety of Langley residents.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes.

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: No. Health care is a provincial responsibility. I agree we could work health care professionals and provincial resources but I am against Injection and needle exchange sites in the City of Langley.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Langley RCMP are looking for witnesses to an apparent shoot out between two vehicles in Langley City and Brookswood on Saturday morning. (Langley Advance Times files)
Shots fired between speeding cars in Brookswood, Langley City

One or both cars were firing shots at the other in the middle of the night

Township of Langley civic facility. (Langley Advance Times files)
Budget shortfall shrinking in Langley Township

Staff showed council a tightened up budget, without borrowing, on Monday

A Langley woman said she was shaken by the angry encounter. (Google Maps)
Woman shaken after belligerent encounter with unmasked man in Langley store

A man angry about vaccines berated a fellow shopper, a witness said

Cody Younker, Revelstoke city councillor. (Jocelyn Doll/Revelstoke Review)
Revelstoke councillor accused of sexually abusing Langley teen while school chaperone

Lawsuit alleges Cody Younker sexually abused student while volunteering on school trips

Jen Papageorge, 52, with her teenage daughters Keira and Talia are members of the Westcoast Harmony Chorus. (Special to Langley Advance Times)
Syringe is prepared with one of B.C.’s first vials of Pfizer vaccine to prevent COVID-19, Victoria, Dec. 22, 2020. (B.C. government)
B.C.’s COVID-19 caseload stays steady with 465 more Tuesday

No new outbreaks in health care facilities, 12 more deaths

New Westminster TV production designer, Rick Whitfield, has designed an office in a box for British Columbians in need of a private workspace. (BC Box Office photo)
PHOTOS: B.C. man designs ‘box office’ solution for those working from home

‘A professionally designed workspace on your property, away from the distractions of home’

Chilliwack ER doctor Marc Greidanus is featured in a video, published Jan. 18, 2021, where he demonstrates and describes effectiveness of various styles of masks. (Youtube)
VIDEO: Emergency room doctor runs through pros and cons of various masks

‘We’ve been asked to wear a mask and it’s not that hard,’ Greidanus says.

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

(Pixabay photo)
VIDEO: Tip to Metro Vancouver transit police helps woman 4,000 km away in Ohio

Sgt. Clint Hampton says transit police were alerted to a YouTube video of the woman in mental distress

A woman types on her laptop in Miami in a Monday, Dec. 12, 2016, photo illustration. THE CANADIAN PRESS/AP/Wilfredo Lee
British Columbia government lax on cybersecurity practices, auditor reports

The audit did not highlight a specific threat, but it found breaches in cybersecurity are increasing globally

A child joins the Uke ‘n Play kickoff event at the Chilliwack Library on Oct. 1, 2016. (Jenna Hauck/ Chilliwack Progress file)
Events return, in virtual form, at Fraser Valley Regional Library

People can take part in ukulele jam, bullet journaling, reading groups and more

Cranbrook Food Bank coordinator Deanna Kemperman, Potluck Cafe Society executive director Naved Noorani and Sunshine Coast Community Services Society executive director Catherine Leach join B.C.’s new Municipal Affairs Minister Josie Osborne on a video call about B.C. gaming grants, Jan. 19, 2021. (B.C. government)
B.C. gaming grants reorganized for COVID-19 priorities

Minister highlights community kitchens, food banks

(Pixabay photo)
‘Cocaine bananas’ arrive at Kelowna grocery stores after mix up from Colombia: RCMP

Kelowna RCMP recently concluded an international drug investigation after finding cocaine in local grocers’ banana shipments in 2019

Most Read