Mike Solyom

Mike Solyom

ELECTION: Langley City council candidate Mike Solyom

A Voter’s Guide to key election questions.

Mike Solyom

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Adjunct professor of economics, 34

.

• Have you held office in past? If so, please specify: No.

.

Candidate provided bio: I am running to make Langley a better, more prosperous community with a more efficient, more effective government.

I have lived in Langley for most of my life and teach Economics nearby at the University of the Fraser Valley.

I hold a master’s degree from the University of Toronto and have worked in market research, education technology, and the construction industry.

My wife and I have put down roots in the City to raise our growing family.

I am running to ensure that, in 10 years, we live in a place where my kids will be able to safely ride their bikes to downtown Langley and where, 20 years from now, my kids will be able to get to good jobs or a local campus without inefficient gridlock. Then, in 30 years, they will be able to start their own families in their own homes right here in Langley.

.

Facebook: Mike For Langley City Council

.

Twitter: Mike Solyom For Langley City Council

.

Website: solyom.ca

Other internet/social media platforms where voters can learn about you: Instagram

.

Phone: 778-389-4005

.

• Who is your favourite superhero, and why? I would have to say Superman or Optimus Prime. These are characters that represent an ideal to aspire to, where you know they’ll unflinchingly do the right thing if given an easier way out, especially given the power they have. Real life is more complicated than a children’s comic or cartoon, with shades of grey in the choices available to us, not to mention the unintended consequences of actions we make even with the best intentions. That said, doing good with the power you do have feels great, and that’s basically where my mind goes when thinking of a superhero.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Uplands

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 18 years with some gaps when I lived in Vancouver and Toronto for undergrad/grad school.

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: One. I used it to introduce myself to several councillors to take them out for coffee to discuss their visions for the future of Langley City.

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: Yes. We essentially already do this with cleanup costs at our parks. Taking a more proactive and preventative approach can yield us better results.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. More transit is better than no transit at all, but I feel the case for Light Rapid Transit along Fraser Highway is weak. LRT needing to stop for lights will keep the commute time much lower than a Skytrain expansion, which would be elevated above this. I do think LRT from Langley City down to Brookswood or up to Walnut Grove in the far future would be great as an offshoot from a Skytrain hub in Downtown Langley, but the priority needs to be efficiently moving people from Langley to Surrey and Vancouver.

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No. One of the causes of inefficient gridlock is just the amount of people need to leave Langley City to get to work somewhere else. Reducing the amount of employers would only make this even worse.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: No.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes. Langley City residents need more options for entertainment, especially something like an arts centre that would get people into the downtown core past 7 p.m. People leaving a show might be inclined to grab a bite to eat or a cup of coffee, increasing Demand for our restaurants and other businesses along the one-way on Fraser Highway.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: No.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes.

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Yes.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes. Some low-income seniors in our City live in housing that recently opened itself up to at-risk young adults, and the results have left some of these seniors feeling more helpless than ever before. A main cause of this is the “missing middle” in housing in Langley – what BC Housing calls a continuum of housing: not just emergency shelters like the Gateway of Hope on one end and the subsidized housing of the Langley Lions on the other, but transitional and independent social housing in between.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Jaden Lipinski has signed to the Langley-based Vancouver Giants, and is expected to start next season. (Lipinski Family/Special to Black Press Media)
Arizona forward joins Vancouver Giants ranks

A young scorer out of Scottsdale was signed to start playing in the 2021-22 season

Vancouver Giants goalie Trent Miner saw his lengthy shutout streak in the net come to an end in a 6-3 loss against Prince George on Saturday, April 10. (Allen Douglas/Special to the Langley Advance Times)
Giants winning streak snapped by Prince George Cougars in 6-3 loss

The game also marked the end of a franchise-record shutout streak by goalie Trent Miner

Langley Township is planning to construct a multi-use arts and cultural centre in Fort Langley. (Langley Township graphic)
Wanna buy a piece of Langley history? Museum naming rights up for grabs

Township opens up sponsorship for new Salishan Place by the River history, arts and culture centre

Crews were called to a house fire in Langley at 30th Avenue and 240th Street on Friday, April 2, 2021. It was reported around 3 a.m by a local firefighter who was driving to the scene of a motor vehicle crash. (Andy Hewitson/Special to Langley Advance Times)
‘Windows from the house were blown clear’: Langley firefighter

Investigators have yet to confirm cause of April 2 fire in rural area

Police tape is shown in Toronto Tuesday, May 2, 2017. Statistics Canada says the country's crime rate ticked up again in 2018, for a fourth year in a row, though it was still lower than it was a decade ago. THE CANADIAN PRESS/Graeme Roy
CRIME STOPPERS: ‘Most wanted’ for the week of April 11

Crime Stoppers’ weekly list based on information provided by police investigators

B.C. Health Minister Adrian Dix and Premier John Horgan describe vaccine rollout at the legislature, March 29, 2021. (B.C. government)
1,262 more COVID-19 infections in B.C. Friday, 9,574 active cases

Province’s mass vaccination reaches one million people

B.C. Premier John Horgan responds to questions during a postelection news conference in Vancouver, on Sunday, October 25, 2020. British Columbia’s opposition Liberals and Greens acknowledge the COVID-19 pandemic has presented huge challenges for Horgan’s government, but they say Monday’s throne speech must outline a coherent plan for the province’s economic, health, social and environmental future. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
Horgan’s NDP to bring in throne speech in B.C., Opposition wants coherent plan

Farnworth said the budget will include details of government investment in communities and infrastructure

FILE - An arena worker removes the net from the ice after the Vancouver Canucks and Calgary Flames NHL hockey game was postponed due to a positive COVID-19 test result, in Vancouver, British Columbia, in this Wednesday, March 31, 2021, file photo. As vaccinations ramp up past a pace of 3 million a day in the U.S, the NHL is in a tougher spot than the other three major North American professional sports leagues because seven of 31 teams are based on Canada. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP, File)
Vancouver Canucks scheduled to practice Sunday, resume games April 16 after COVID outbreak

Canucks outbreak delayed the team’s season by eight games

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Two-year-old Ivy McLeod, seen here on April 9, 2021 with four-year-old sister Elena and mom Vanessa, was born with limb differences. The family, including husband/dad Sean McLeod, is looking for a family puppy that also has a limb difference. (Jenna Hauck/ Chilliwack Progress)
B.C. family looking for puppy with limb difference, just like 2-year-old Ivy

Ivy McLeod born as bilateral amputee, now her family wants to find ‘companion’ puppy for her

Emergency crews on scene after a small plane crashed in a grassy area on the northeast side of Boundary Bay Airport Saturday morning (April 10). A freelancer said the plane caught fire and one person was transported to hospital by BC Emergency Health Services. (Photo: Shane MacKichan)
1 taken to hospital after plane crash at Metro Vancouver airport

Plane appears to have suffered ‘significant’ damage, says freelancer

A vehicle that was driven through the wall of a parkade at Uptown Shopping Centre and into the nearby Walmart on April 9 was removed through another hole in the wall later that night. (Photo via Saanich Police Department and Ayush Kakkar)
Vehicle launched into B.C. Walmart removed following rescue of trapped workers

Crews cut new hole in parkade wall to remove vehicle safely

Four members with Divers for Cleaner Lakes and Oceans were out at Cultus Lake on March 28 and 29 hauling trash out of the waters. (Henry Wang)
PHOTOS: Out-of-town divers remove 100s of pounds of trash from Cultus Lake

Members of Divers for Cleaner Lakes and Oceans hauled out 470 pounds of trash over two days

Most Read