ELECTION: Langley City council candidate Nathan Pachal

ELECTION: Langley City council candidate Nathan Pachal

A Voter’s Guide to key election questions.

Nathan Pachal

Running for a seat on council in the City of Langley

.

IT manager, 35

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Currently a Langley City councillor

.

Candidate provided bio: Nathan was elected as a Langley Councillor in 2016. On council, he has been a tireless advocate for safe streets and parks, better transportation, and housing options for all.

.

Facebook: Nathan Pachal

.

Website: NathanPachal.com

.

Twitter: @npachal

.

Other internet/social media platforms where voters can learn about you: Blog

.

Phone: 778-288-8720

.

• Who is your favourite superhero, and why? Cypher from X-Men due to his ability to understand all forms of communication and being able to translate anything.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Douglas

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 15 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: All meetings

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. Homelessness, affordable housing, and mental health are linked at the hip. Langley City council has been successful in securing a provincial action team that gets people off the streets, and into housing with supportive services. But there is still a lot more work to do. I will continue to advocate for more provincial funding and resources for Langley.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: Yes. We could encourage more industrial/commercial mixed-use, with office and flex space above industrial space.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes. I will continue to support investment in positive activities, including initiatives such as a new performing arts centre, and other programming that encourages activities thru all seasons, including evenings. This is proven to drive out negative activities.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: Yes.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No. They are fair for the services provided.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Yes.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: Yes.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Charlie Fox was leading as of 9 p.m. with five of six main polls and one advance poll reporting. (Matthew Claxton/Langley Advance Times)
UPDATED: Fox expected to become new Langley school trustee

With all but the mail-in ballots counted, Fox was being acknowledged as the winner

Jay Corkum and Meghan Rodger filled up several bags with discarded trash from a vacant lot on 198A Street near 72nd Avenue near the Willoughby Heights home on Saturday, Feb. 27, 2021 (Dan Ferguson/Langley Advance Times)
VIDEO: Tackling trash: Langley family cleans up vacant lot

‘I said, well, let’s take a couple of hours out of our Saturday’

One car suffered extensive front end damage in a Saturday afternoon crash southbound on 200th Street near the 88th Avenue intersection (Dan Ferguson/Langley Advance Times)
VIDEO: Crash on 200th Street near 88th Avenue in Langley ties up traffic

One person sent to hospital, vehicle suffered extensive front-end damage

An image of some of the townhouses planned for the Latimer area in south western Willoughby around 199th Street and 75th Avenue. (Township of Langley/Special to the Langley Advance Times)
Township council approves almost 400 more housing units for Langley

Apartments, houses, townhouses, and duplexes are coming to the Latimer area

Langley School District’s board office. (Langley Advance Times files)
Our View: No vote, no complaining

If you aren’t going to vote in the byelection, we hope you aren’t interested in local politics at all

Abbotsford’s Kris Collins turned to TikTok out of boredom when the provincial COVID-19 lockdown began in March 2020. She now has over 23 million followers on the video app. Photo: Submitted
Internet famous: Abbotsford’s Kris Collins is a TikTok comedy queen

Collins has found surprise stardom alone with a phone

Alina Durham, mother of Shaelene Bell, lights candles on behalf of Bell’s two sons during a vigil on Saturday, Feb. 27, 2021. (Jenna Hauck/ Chilliwack Progress)
VIDEO and PHOTOS: Candlelight vigil for missing Chilliwack woman sends message of hope

Small group of family, friends gathered to shine light for 23-year-old mother Shaelene Bell

A Vancouver restaurant owner was found guilty of violating B.C.’s Human Rights Code by discriminating against customers on the basis of their race. (Pixabay)
Vancouver restaurant owner ordered to pay $4,000 to customers after racist remark

Referring to patrons as ‘you Arabs’ constitutes discrimination under B.C.’s Human Rights Code, ruling deems

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Approximate location of the vehicle incident. (Google Maps)
Vehicle incident blocking Coquihalla traffic in both directions

Both directions of traffic stopped due to vehicle incident

Judith Uwamahoro is Black, approximately 4’7″ tall, 80 pounds and has short black hair and brown eyes. (Surrey RCMP handout)
UPDATED: Lower Mainland 9-year-old located after police make public plea

Judith Uwamahoro went missing Friday at around 4 p.m. in Surrey

Five-year-old Nancy Murphy wears a full mask and face shield as she waits in line for her kindergarten class to enter school during the COVID-19 pandemic on Tuesday, September 15, 2020. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette
Variant of concern linked to COVID-19 outbreak at three Surrey schools

Cases appear to be linked to community transmissions, but schools will remain open

Nanaimo children’s author and illustrator Lindsay Ford’s latest book is ‘Science Girl.’ (Photo courtesy Lindsay Ford)
B.C. children’s writer encourages girls to pursue the sciences in new book

Lindsay Ford is holding a virtual launch for latest book, ‘Science Girl’

BC Ferries experienced heavy traffic on Feb. 27 following cancellations the day before due to strong winds and adverse weather. (Black Press Media file photo)
BC Ferries sailings fill up quickly after Friday cancellations due to high winds

Waits expected on Swartz Bay-Tsawwassen route, Horseshoe Bay-Departure Bay route

Most Read