Rosemary Wallace

Rosemary Wallace

ELECTION: Langley City council candidate Rosemary Wallace

A Voter’s Guide to key election questions.

Rosemary Wallace

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Freelance visual artist and photographer, 53

.

• Have you held office in past? If so, please specify: School trustee 2014-2018 and City

councillor from 2008-2014

.

Candidate provided bio: I live in Downtown Langley City and have been a leader in community in East Vancouver and Langley City for over 30 years. I’ve taken part in sports, music, arts and culture. My husband and I have raised seven children, and six of them attended City schools.

I have been involved in Langley City for over 23 years contributing to coaching sports, facilitating murals, the Langley Christmas Bureau, St. Joe’s soup kitchen, Terry Fox Run, Langley Arts Council, Langley City Art Crawl, and several community committees in the City and Township.

I care deeply about affording the best quality of care for all the citizens and encourage the inclusion of the voice being heard! I believe in community and in building partnerships. I have valued my term as a Langley school trustee and have had confirmed the importance of working together in partnership in addressing the needs of children and families. I look forward to continuing my my involvement with seniors, youth, children and families in having them feel feel they have a voice and sense of belonging in the community that they live in.

.

Facebook: Rosemary Wallace

.

Email: Rosemary Wallace

.

Other internet/social media platforms where voters can learn about you: Instagram @rosemaryhmwallace

.

Phone: 604-346-6487

.

• Who is your favourite superhero, and why? My favourite superhero is Fraser Holland from Stepping Stone Society! I have know Fraser for over 20 years and have watched him work tiredly has a Homelessness outreach worker. He cares deeply and has contributed many hours beyond his commitment to serving and finding solutions to address the homelessness issue.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Douglas

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 23 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: six

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer:

No. This needs to be done in partnership collectively, provincially and federally.

Services and supports that address the needs of the most vulnerable need to be well-thought-out so that we break the cycle of poverty, addiction and social isolation that often lead to the impacting of mental health issues in those facing homelessness.

We must work alongside social service agencies in a wrap-around approach, empowering vulnerable citizens in Langley City.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes, but we must develop a viable conducive happening downtown core.

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: No. We need to look at other emergency services.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes. An arts centre is overdue in the City of Langley and I feel that it would serve well as an attraction not only to local residents but to tourists to Langley City. As for the operating of an arts centre, I see the diverse disciplines of arts groups being involved in the running of the centre alongside philanthropists that could and want to contribute to an arts centre knowing the value of what arts bring to people.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: No. Al Anderson is unique in its nature as serving as an outdoor facility and it would be costly to convert it to an indoor pool.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: Don’t Know

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No. I would hate to see the watering down of services needed for the most vulnerable. Also the City is unique in its make up of existing services for seniors. The future City scape of the downtown core is unique in it’s coming to fruition from the City being its own municipality.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No. I feel that the downtown core could use a makeover and densifcation of mixed use residential and commercial. We need to offer up spaces that assist in sustainable economic growth that offer attractions to the citizens of Langley and tourists.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Yes. The direction they could take is understanding frst the complexity of addiction. This comes with awareness and education of the underlying issues. The opioid crisis does not just efect those living on the street. We have families in this community struggling with youth and love ones trying to navigate a system in supporting and addressing addiction.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes, in partnership with other levels of government, developers, and stakeholders.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No. It is up to the voter to educate themselves in who is an active member on council. Who does the work in getting involved in engaging community and stakeholders. Who is involved in discussions that actively address the social issues being faced in all age brackets. I feel that if you don’t have the energy to serve any longer as a City councillor, you need to step away to allow for those seeking to do the work.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Dale Nordal photographed a frosty scene in late 2020. (Special to the Langley Advance Times)
SHARE: Frosty vista of Mount Baker by Langley City man

Send us your photo showing how you view Langley, and it could be featured in a future edition

On Monday, Sept. 21, 2020, the Township approved a rainbow crosswalk between the school district and RCMP buildings in Murrayville, but did not earmark funds for the project. (Langley Advance Times file)
Out On Patrol police group backs rainbow crosswalk in Langley

Urges supporters to donate to cover cost of $12,000 crossing near main RCMP detachment

Chris Wejr, principal of Aldergrove’s Shortreed Elementary, made U.S. senator Bernie Sanders a playground monitor (Twitter image)
Another Bernie Sanders meme, this time in Langley

Principal adds image of mitten-wearing U.S. senator to playground photo

Langley City hall (City of Langley image)
Langley City financial plan scales back SkyTrain preparations

If approved, the average homeowner taxes would go up by $154

Giants defenceman Bowen Byram has recorded his first NHL career point (Rob Wilton/special to Langley Advance Times)
VIDEO: Vancouver Giants Bowen Byram records first NHL career point with Colorado Avalanche

Player with Langley-based WHL franchise assisted on goal against the Ducks

Terrance Josephson of the Princeton Posse, at left, and Tyson Conroy of the Summerland Steam clash during a Junior B hockey game at the Summerland Arena in the early spring of 2020. (John Arendt - Summerland Review)
QUIZ: How much do you know about hockey?

Test your knowledge of Canada’s national winter sport

sd
VIDEO: Mission drag racer scores 1st career win, sets world record, makes history in 2020

Justin Bond, founder and owner of JBS Equipment Mission, has break-out year

A 75-year-old aircraft has been languishing in a parking lot on the campus of the University of the Fraser Valley, but will soon be moved to the B.C. Aviation Museum. (Paul Henderson/ Chilliwack Progress)
Vintage military aircraft moving from Chilliwack to new home at B.C. Aviation Museum

The challenging move to Vancouver Island will be documented by Discovery Channel film crews

A video posted to social media by Chilliwack resident Rob Iezzi shows a teenager getting kicked in the face after being approached by three suspects on Friday, Jan. 22, 2021. (YouTube/Rob i)
VIDEO: Security cameras capture ‘just one more assault’ near B.C. high school

Third high-school related assault captured by Chilliwack resident’s cameras since beginning of 2021

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

FILE - In this Feb. 14, 2017, file photo, Oklahoma State Rep. Justin Humphrey prepares to speak at the State Capitol in Oklahoma City. A mythical, ape-like creature that has captured the imagination of adventurers for decades has now become the target of Rep. Justin Humphrey. Humphrey, a Republican House member has introduced a bill that would create a Bigfoot hunting season, He says issuing a state hunting license and tag could help boost tourism. (Steve Gooch/The Oklahoman via AP, File)
Oklahoma lawmaker proposes ‘Bigfoot’ hunting season

A Republican House member has introduced a bill that would create a Bigfoot hunting season

Economic Development and Official Languages Minister Melanie Joly responds to a question in the House of Commons Monday November 23, 2020 in Ottawa. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld
Federal minister touts need for new B.C. economic development agency

Last December’s federal economic update promised a stimulus package of about $100 billion this year

FILE - In this Nov. 20, 2017, file photo, Larry King attends the 45th International Emmy Awards at the New York Hilton, in New York. Former CNN talk show host King has been hospitalized with COVID-19 for more than a week, the news channel reported Saturday, Jan. 2, 2021. CNN reported the 87-year-old King contracted the coronavirus and was undergoing treatment at Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. (Photo by Andy Kropa/Invision/AP, File)
Larry King, broadcasting giant for half-century, dies at 87

King conducted an estimated 50,000 on-air interviews

Kimberly Proctor, 18, was murdered in 2010. Her family has spent many of the years since pushing for a law in her honour, that they say would help to prevent similar tragedies. (Courtesy of Jo-Anne Landolt)
Proposed law honouring murdered B.C. teen at a standstill, lacks government support

Ministry of Mental Health and Addictions has concerns with involuntary detainment portion of act

Most Read