Blair Whitmarsh

Blair Whitmarsh

ELECTION: Langley Township council candidate Blair Whitmarsh

A Voter’s Guide to key election questions.

Blair Whitmarsh

Running for council in Langley Township

.

Dean and professor of human kinetics at Trinity Western University, 51

.

• Have you held office in past? If so, please specify: I am currently a councillor with the Township of Langley

.

Candidate provided bio: I am completing my first term on Township council and am seeking re-election on Oct. 20.

I moved to Langley as a first year student at Trinity Western University 34 years ago and fell in love with the Township of Langley.

My time in Langley has been wonderful, and it truly has been a great place for us to raise our three daughters.

I will focus on five overarching themes: smart and sustainable development, affordable housing, a great place to raise our families including public safety, outstanding facilities for sports and the arts, and being fiscally responsible. There is no other place I would rather live, and we must work together to develop our community in a sustainable way.

Fostering a local economy that creates local jobs, caring for the environment, and establishing walkable, livable communities helps us to shape a Langley that will make us all proud.

.

Website: blairwhitmarsh.com

.

Facebook: @BlairWhitmarsh

.

Phone: 604-807-8866

.

Email: blair@blairwhitmarsh.com

.

Twitter: @blairwhitmarsh

.

• Who is your favourite superhero, and why? Superman – A regular guy with super powers.

.

There are 23 candidates running for eight Langley Township council seats. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Brookswood

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 27 years

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: Being a member of the current council, I missed one meeting in the last four years.

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. Homelessness is a complicated area that needs cooperation from all levels of government and the community.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer:a. Yes. This is the best overall option for transit from Surrey to Langley. However, there are financial factors that must be accounted for with this decision.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: Yes, they should work collectively with the community and other levels of government to fund an arts centre.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes

.

8. Does Langley need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: Yes. This is not within the jurisdiction of municipal government, however, TOL needs to work with the province towards an expanded or new hospital to accommodate the growth.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: Yes

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: Yes

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: Yes

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes. Certain areas of our community would benefit from greater incentives for business. We should be in the business of creating a strong, attractive climate for new companies.

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: No. Every area of the Lower Mainland is experiencing the pressures of growth. I believe that we can manage that growth if done properly.

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: Yes. Anything we can do to enhance our communities, including Fort Langley, should be encouraged.

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: No. Brookswood is already being phased in through the development of proper neighbourhood plans and the natural access to services. I am opposed to creating artificial phasing that does not work with the natural flow of development. Brookswood-Fernridge will develop naturally over the next 20-25 years.

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: No. But I do think we should complete 208ths Street as fast we is financially feasible.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Fraser Health has announced another COVID exposure at Brookswood Secondary. (Google Maps)
Brookswood Secondary latest Langley school with COVID exposure

The alert follows alerts at five schools over the weekend

Langley Regional Airport terminal building. (Langley Advance Times files)
Police refuse to comment on fate of arrested border jumper

It has been more than a year since the ERT arrested a man at Langley Regional Airport

Around 50 Township firefighters responded to a barn fire in Aldergrove Sunday, Nov. 22, 2020. (Joti Grewal/Langley Advance Times)
Send your letter to the editor via email to <a href="mailto:editor@langleyadvancetimes.com"><strong>editor@langleyadvancetimes.com</strong></a>. Please included your first and last name, address, and phone number.
LETTER: Governments need to do more to aid businesses during COVID

Consumers need to realize the economic impact that buying online has on struggling local companies

Two-year-old Otis loves helping out around his grandparent’s acreage in Fernridge. He especially enjoys helping pick up and transport the leaves that grandpa Roland Seguin, 80, and grandma Lorraine collect – wheelbarrow rides being the highlight. (Special to Langley Advance Times)
SHARE: Good times in rural Langley

Send us your photo showing how you view Langley, and it could be featured in a future edition

Kyle Charles poses for a photo in Edmonton on Friday, Nov. 20, 2020. Marvel Entertainment, the biggest comic book publisher in the world, hired the 34-year-old First Nations illustrator as one of the artists involved in Marvel Voice: Indigenous Voices #1 in August. THE CANADIAN PRESS/Jason Franson
VIDEO: Indigenous illustrator of new Marvel comic hopes Aboriginal women feel inspired

Kyle Charles says Indigenous women around the world have reached out

B.C. Liberal MLA Shirley Bond questions NDP government ministers in the B.C. legislature, Feb. 19, 2020. (Hansard TV)
Cabinet veteran Shirley Bond chosen interim leader of B.C. Liberals

28-member opposition prepares for December legislature session

Motorists wait to enter a Fraser Health COVID-19 testing facility, in Surrey, B.C., on Monday, November 9, 2020. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
COVID-19: What do rising positivity rates mean for B.C.? It’s not entirely clear

Coronavirus cases are on the rise but the province has not unveiled clear thresholds for further measures

A rider carves a path on Yanks Peak Saturday, Nov. 21. Two men from Prince George went missing on the mountain the next day. One of them, Colin Jalbert, made it back after digging out his sled from four feet under the snow. The other, Mike Harbak, is still missing. Local search and rescue teams went out looking Monday, Nov. 23. (Sam Fait Photo)
‘I could still be the one out there’: Snowmobiler rescued, 1 missing on northern B.C. mountain

As Quesnel search and rescue teams search for the remaining rider, Colin Jalbert is resting at home

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good
Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

More than 70 anglers participated in the bar-fishing demonstration fishery on Sept. 9, 2020 on the Fraser River near Chilliwack. DFO officers ticketed six people and seized four rods. A court date is set for Dec. 1, 2020. (Jennifer Feinberg/ Chilliwack Progress file)
Anglers ticketed in Fraser River demonstration fishery heading to court

Sportfishing groups started a GoFundMe with almost $20K so far for legal defence of six anglers

Care home staff are diligent about wearing personal protective equipment when they are in contact with residents, but less so when they interact with other staff members, B.C. Seniors Advocate says. THE CANADIAN PRESS/Chris Young
More COVID-19 testing needed for senior home staff, B.C.’s advocate says

Employees mingling spotted as virus conductor in many workplaces

This 2019 photo provided by The ALS Association shows Pat Quinn. Quinn, a co-founder of the viral ice bucket challenge, died Sunday, Nov. 22, 2020, at the age of 37. (Scott Kauffman/The ALS Association via AP)
Co-founder of viral ALS Ice Bucket Challenge dies at 37

Pat Quinn was diagnosed with Lou Gehrig’s disease, also known as amyotrophic lateral sclerosis, in 2013

Most Read