Craig Teichrieb

Craig Teichrieb

ELECTION: Langley Township council candidate Craig Teichrieb

A Voter’s Guide to key election questions.

Craig Teichrieb

Running for council in Langley Township

.

Firefighter, 44

.

• Have you held office in past? If so, please specify: No

.

Candidate provided bio: Born and raised in the Lower Mainland, with most of the years spent living in the Langleys, I’ve seen a lot of positive change within Langley, and some change we can learn from.

I want to step forward for the role of councillor to be part of the growth, and help shape the positive. For me this role is about serving the citizens that elect you, listening and advocating for the decisions that are important to them.

As a firefighter, community safety is on the forefront of my interests. The policy of public safety is extremely broad, but the key is to ensure all services are adequate for the communities within the Township.

Being a Brookswood resident, I also have a close interest in the future of the Brookswood-Fernridge community plan. The population growth needs to incorporate changes required to continue to make this the best place to live.

.

Facebook: @TeichriebforTownship

.

Phone: 604-258-8870

.

• Who is your favourite superhero, and why? Spiderman, he’s friendly and can spin a web.

.

There are 23 candidates running for eight Langley Township council seats. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Brookswood

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 25 years

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: Zero

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer:No. This should be funded in conjunction with BC Housing and the ministry.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. In order to lessen the impact on our current road system, elevated rail is the best answer to feeding the current system in the GVRD.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: Yes.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes. If a study suggested that was the best route, based on our current staffing and a crime reduction plan.

.

8. Does Langley need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: Don’t know. At the very least, it needs an expansion to keep up with our growing population and ways to attract more physicians to set up practice within our community.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: Yes. We need to work towards a centralized community plan for all neighbourhoods with the focus on making them walkable.

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: Don’t know. But either way, I support the preservation of our farmland. Once lost we will never get it back.

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: Don’t know. Municipal policing is a wonderful community model of police service, but it comes with a higher cost. The citizens need to be educated and on board with such a drastic change to the current policing model.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No.

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: Don’t know.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes.

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: Yes. I believe in establishing proper roads and infrastructure before housing development. I think we can do better in making sure services and facilities are in place before neighbourhoods become fully occupied.

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: No.

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: Yes. I believe in establishing proper roads and infrastructure, before housing development. There also needs to be support from the community on what the final development will look like. I believe we can do better in making sure services and facilities are in place before neighbourhoods become fully occupied such as expanding on our emergency services, adding recreational facilities and schools.

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: Yes.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Langley Animal Protection Society is asking people to think about the animals in need this holiday season, offering a number of ways to help. (Drew Harkness/Special to Langley Advance Times)
Santa Paw efforts afoot in Langley this Christmas

Aldergrove animal shelter develops new ways for people to help pets this holiday season

Local people are signing onto an online campaign to have people stand out of doors at 6 p.m. local time on Christmas Eve and ring bells for two minutes. (Facebook post)
LETTER: Langley, ring those Christmas bells

Global campaign asks people to ring bells for two minutes outside at 6 p.m. Christmas Eve local time

Rents range from $1,000 for a studio apartment up to almost $2,000 for a family townhouse at Emmaus Place, built as affordable housing. (Langley Advance Times files)
Rents out of reach at Langley affordable housing project, say would-be tenants

Rents for a studio apartment start at $1,000 a month

Mary Cox and Jack Plant dance in their pyjamas and slippers at the morning pyjama dance during the Rhythm Reelers’ 25 Annual Rally in the Valley Square Dance Festival in Chilliwack on June 4, 2011. Sunday, Nov. 29, 2020 is Square Dancing Day. (Jenna Hauck/ Chilliwack Progress file)
Unofficial holidays: Here’s what people are celebrating for the week of Nov. 29 to Dec. 5

Square Dancing Day, Disability Day and International Ninja Day are all coming up this week

Black Press Media and BraveFace have come together to support children facing life-threatening conditions. Net proceeds from these washable, reusable, three-layer masks go to Make-A-Wish Foundation BC & Yukon.
Put on a BraveFace: Help make children’s wishes come true

Black Press Media, BraveFace host mask fundraiser for Make-A-Wish Foundation

Kevin Bieksa during his days playing with the Vancouver Canucks. (Photo: commons.wikimedia.org)
Bieksa to guest on free Canucks Alumni ‘Hot Stove’ on Zoom app

Former NHL player has become a game analyst on Sportsnet

Vees goalkeeper Yaniv Perets stands watch while Tyler Ho takes the puck around the back of the net on Nov. 7. The BCHL press release did not name the player who tested positive.(Brennan Phillips - Western News)
Penticton Vees quarantining after player tests positive for COVID-19

The team, staff and billets are isolating while they are tested

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

114 Canadians were appointed Nov. 27 to the Order of Canada. (Governor General of Canada photo)
Indigenous actor, author, elder, leaders appointed to Order of Canada

Outstanding achievement, community dedication and service recognized

Screenshot of Pastor James Butler giving a sermon at Free Grace Baptist Church in Chilliwack on Nov. 22, 2020. The church has decided to continue in-person services despite a public health order banning worship services that was issued on Nov. 19, 2020. (YouTube)
2 Lower Mainland churches continue in-person services despite public health orders

Pastors say faith groups are unfairly targeted and that charter rights protect their decisions

A big job: Former forests minister Doug Donaldson stands before a 500-year-old Douglas fir in Saanich to announce preservation of some of B.C.’s oldest trees, July 2019. (B.C. government)
B.C. returning to ‘stand-alone’ forests, rural development ministry

Horgan says Gordon Campbell’s super-ministry doesn’t work

Peter Wilson, left, and Micah Rankin, right, formed the Special Prosecutor team that was tasked with reviewing and litigating charges stemming from the Bountiful investigation. Trevor Crawley photo.
End of Bountiful prosecution wraps up decades of legal battles

Constitutional questions had to be settled before a polygamy prosecution could move forward

Most Read