Jonathan Houweling

Jonathan Houweling

ELECTION: Langley Township council candidate Jonathan Houweling

A Voter’s Guide to key election questions.

Jonathan Houweling

Running for council in Langley Township

.

Business insurance and enterpreneur, 30

.

• Have you held office in past? If so, please specify: No

.

Candidate provided bio: I’m running for council to represent families, to promote agriculture and local business, and offer ideas, discernment, and values. Langley is where I grew up, do business, and where my family thrives. It’s where I pay a mortgage and property tax, use services, and commute.

Langley’s a great community that can still improve; by enhancing economic opportunity and promoting local products; by honouring individuals, families, and seniors; by reducing congestion and inefficiencies, while proactively developing infrastructure and neighbourhoods with creativity, vision, and collaboration.

Marriage and family is teaching me compassion, service, and responsible planning. Growing up in agriculture, volunteering locally and internationally, managing risk, and even doing Glow Christmas has taught me work ethic and the importance of detail. This candidacy has taught me to listen and maintain balance.

I am offering myself to serve, defend, and fight for our Township. I’m truly honoured with your vote.

.

Website: www.votehouweling.com

.

Facebook: @votehouweling

.

Phone: 778-999-4385

.

• Who is your favourite superhero, and why? Thor, he’s got great hair.

.

There are 23 candidates running for eight Langley Township council seats. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Willoughby

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 29 of my 30 years

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: 11 or 12 (All except two or three)

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: Yes. Municipalities should look for funding partnerships with active and engaged community

organizations. I believe municipal partnerships would administer funds more effectively than other

levels of government or the municipality acting on its own.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. The data suggests elevated rail is safer, moves people more efficiently, and has more stable

operating costs long term.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: No. An arts facility would be great but there are greater needs than a new arts facility at this time.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: No. The RCMP officers I’ve talked with believe simply hiring more officers is not the most effective

solution to reducing their most time consuming tasks.

.

8. Does Langleys need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: Yes. However, it’s more likely we’d receive funding for the expansion of Langley Memorial. I would support this and push heavily for more primary care facilities. Encouragingly, Cloverdale/Clayton is also a likely candidate for an entirely new hospital.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: No. A library would be wonderful, but there are greater needs at this time.

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: No. I believe that farmland is possibly our greatest asset and it’s vastly under-utilized. Inactive farm

land is nice to look at but our goal must be to farm it. In doing so, we have a clear opportunity to become

a more productive, self-sufficient, and food abundant community.

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: Not Sure. Since the RCMP contract is our largest expense it should be looked at objectively and

analyzed with utmost care. I would support an objective and balanced report on this issue.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes. I believe there is room to save expense through creative and both traditional / innovative

approaches.

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: Yes. Pipeline is proven to be much safer overall than transportation via truck or rail. Enviromental

protection measures must be diligently enforced however.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes. Incentives should be administered in partnership or by using matching / proportionate methodology.

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: Yes. Our infrastructure, roads, medical services, and schools particularly, need a little time to catch up.

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: Yes. I support any clean private investment that brings positive benefit to a community.

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: Yes. We should be careful, however, not to over-regulate and either increase housing costs or scare

investment away.

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: Yes. It needs to be done.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No. The people of Langley should always have the right and choice to choose whosever they feel is the

most capable and qualified.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

A memorial to Hudson Brooks outside the South Surrey RCMP detachment. (File photo)
Officer who fatally shot Hudson Brooks recounts ‘absolutely terrifying’ incident

Const. Elizabeth Cucheran testified at coroner’s inquest Tuesday morning

xxx
Batting cages decided where Langley baseball training camp was held

Two groups came together after one learned its cages didn’t meet COVID-19 criteria

Langley MLA Andrew Mercier rose in the provincial legislature on Monday, March 1, to praise a planned new rainbow crosswalk in Langley and to provide some historical context (Provincial legislature video image)
MLA Andrew Mercier praises new Langley rainbow crosswalk

‘There is no human right to hate’

Single-family houses like these, under construction in Willoughby, are now 20 per cent more valuable than a year ago, according to recent real estate numbers. (Matthew Claxton/Langley Advance Times)
‘Great Congestion’ hits Langley real estate as buyers vie for houses

Townhouses and single-family homes are in high demand and prices are up

Riverside Calvary Church in Walnut Grove. (Langley Advance Times file)
B.C. is ‘stereotyping’ churches as riskier for COVID than other spaces, lawyer argues

Judge said that freedom of expression, religion are not at issue in the case

Older rental apartments are prime candidates for renovations, and could result in lost affordable housing stock. (Zoë Ducklow photo)
B.C.’s renoviction overhaul a good start, but won’t preserve affordable stock, lawyer says

And still no protection for people who can’t pay rent due to COVID-19

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

(Photo by Marissa Baecker/Shoot the Breeze)
B.C. WHL teams to hit the ice with Kelowna, Kamloops hub cities

Kelowna, Kamloops centres chosen to host B.C. WHL teams for 24-game regular season

The machines are akin to ATMs and allow drug users at risk of overdose to get hydromorphone pills dispensed to them after their palm has been scanned to identify its unique vein pattern. (CANADIAN PRESS)
Feds dole out $3.5M for ‘vending machines’ to dispense safer opioids in B.C.

The machines are located in four cities across Canada, including Vancouver and Victoria

Kelowna’s lakefront visitor centre is one of 130 around the province. Tourism businesses have been hardest hit by COVID-19 restrictions on travel. (Destination B.C.)
Tourism, small business getting COVID-19 help, B.C. minister says

$300M grant program has delivered $50 million so far

The incident happened in downtown Castlegar. Photo: Betsy Kline
Castlegar teen recounts stabbing after stranger breaks into grandmother’s house

The unnamed teen survived a terrifying attack Feb. 21

(Black Press file photo)
Agassiz boy, 11, dies from ‘extensive injuries’: Homicide team

Agassiz RCMP were called out Friday to assist with a child in medical distress

Most Read