Bruce Kilby

ELECTION: Langley City council candidate Bruce Kilby

A Voter’s Guide to key election questions.

Bruce Kilby

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Semi-Retired. Continue to work with the fire department, as a caregiver at a residence for mentally challenged men, and write children’s novels, 66

.

• Have you held office in past? If so, please specify: No but was on the Langley City Advisory Commission for nine years.

.

Candidate provided bio:

38 year veteran of the Langley City Fire Rescue service (POC) – Captain

9 year member Langley City Advisory Planning Commission (APC)

33 years BC Corrections Supervisory/Management

24 years BC Songwriters Showcase Association – Board of Directors

5 years Ron Dunkley Memorial Society – Board of Directors

7 year Strata Council member

18 years Royal Canadian Air Cadet program/ 6 years Commanding Officer

Diamond Jubilee Medal recipient for service to the community

125th Confederation Medal for service

Exemplary Service Medal For Fire Service and Corrections Service

Member Langley Writers Guild

Author of four children’s adventure novels

Profile:

40 year resident and homeowner in Langley City

Married for 13 years

Two sons living in Langley City

.

Facebook: Bruce Kilby

.

Phone: 604-534-0873

.

• Who is your favourite superhero, and why? Terry Fox. For his determination, his willingness to put everything he had to fight for a cause and as a person.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Douglas

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 41 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: 12 and three special public meetings

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. But yes to partnerships with other levels of governments or giving incentives to service groups and contractors.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. It is faster, has less potential for motor vehicle accidents, reduces further grid lock and cheaper over the long run.

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No. Local businesses need industrial space however, I would like to see more office spaces which may need re-zoning some areas.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes. I also support additional firefighters and a bylaw officer to address the petty crime, homeless and overall safety of Langley residents.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes.

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: No. Health care is a provincial responsibility. I agree we could work health care professionals and provincial resources but I am against Injection and needle exchange sites in the City of Langley.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No.

Just Posted

VIDEO: British couple vacationing detained after ‘accidentally’ crossing Langley-Lynden border

CBP claims individuals were denied travel authorization, crossing was deliberate

10 Questions: Langley-Aldergrove canidates answer

See how six candidates responded to our questions this election

Truck takes out porch in Langley

Langley RCMP investigate accident for impaired charges

Report of gun causes police scramble in Langley

Police are still investigating a possible robbery

VIDEO: B.C. man’s yard comes alive with grizzlies at night

Malakwa man has captured images of 12 different grizzlies on video

Man who orchestrated Mission murders gets day parole after serving less than three years

Victims’ parents express grief, outrage over parole board decision

Woman, 24, faces life-altering injuries after being dragged 4 blocks by vehicle in Vancouver

A gofundme account says the woman will have to undergo multiple complex surgeries

Fatal overdoses down by 33% in B.C., but carfentanil deaths continue to spike

Carfentanil, an illicit drug more powerful than fentanyl, causing more deaths than ever

A year after pot legalization in Canada, it’s a slow roll

It’s one year into Canada’s experiment in legal marijuana, and hundreds of legal pot shops have opened

ELECTION 2019: Climate strikes push environment to top of mind for federal leaders

Black Press Media presents a three-part series on three big election issues

Most Read