Gayle Martin

ELECTION: Langley City council candidate Gayle Martin

A Voter’s Guide to key election questions.

Gayle Martin

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Retired, former business owner, “over 50”

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Yes, as a councillor

.

Candidate provided bio: Gayle has lived in Langley City for 31+ years. She is the proud mother of her son Greig and a proud grandmother of Emily and Tanner.

Gayle has been an avid volunteer in the community. She is a founding member and past president of Soroptimist International of the Langleys. She held many roles with the board of directors of the Greater Langley Chamber of Commerce including serving two years as president. Gayle is a committed volunteer at the Gateway of Hope where she is also a member of the communitycouncil. She has volunteered for St. Joe’s soup kitchen and Critter Care Wildlife Society.

Gayle enjoys spending time with her family, boating and camping at their seasonal site at Cultus Lake. She enjoys travelling, reading and biking but being with her grandchildren is the most rewarding. Gayle loves this community and enjoys representing its citizens.

.

Phone: 604-534-4896

.

• Who is your favourite superhero, and why? My mom, although she is no longer with us she dedicated herself to her children and offered unconditional support, I miss her every day.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Nicomekl

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 31 1/2 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: All but one

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: No, presently Langley City has one of the highest ratios of police to population in Metro Vancouver.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: No. However, partnerships should be considered. The cost for an arts centre would likely range $20-30 million.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: No.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: No.

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Don’t know.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: No, 35 per cent of our housing stock is rental.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No.

Just Posted

VIDEO: British couple vacationing detained after ‘accidentally’ crossing Langley-Lynden border

CBP claims individuals were denied travel authorization, crossing was deliberate

10 Questions: Langley-Aldergrove canidates answer

See how six candidates responded to our questions this election

Truck takes out porch in Langley

Langley RCMP investigate accident for impaired charges

Report of gun causes police scramble in Langley

Police are still investigating a possible robbery

VIDEO: B.C. man’s yard comes alive with grizzlies at night

Malakwa man has captured images of 12 different grizzlies on video

Man who orchestrated Mission murders gets day parole after serving less than three years

Victims’ parents express grief, outrage over parole board decision

Woman, 24, faces life-altering injuries after being dragged 4 blocks by vehicle in Vancouver

A gofundme account says the woman will have to undergo multiple complex surgeries

Fatal overdoses down by 33% in B.C., but carfentanil deaths continue to spike

Carfentanil, an illicit drug more powerful than fentanyl, causing more deaths than ever

A year after pot legalization in Canada, it’s a slow roll

It’s one year into Canada’s experiment in legal marijuana, and hundreds of legal pot shops have opened

ELECTION 2019: Climate strikes push environment to top of mind for federal leaders

Black Press Media presents a three-part series on three big election issues

Most Read