ELECTION: Langley City council candidate Nathan Pachal

A Voter’s Guide to key election questions.

Nathan Pachal

Running for a seat on council in the City of Langley

.

IT manager, 35

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Currently a Langley City councillor

.

Candidate provided bio: Nathan was elected as a Langley Councillor in 2016. On council, he has been a tireless advocate for safe streets and parks, better transportation, and housing options for all.

.

Facebook: Nathan Pachal

.

Website: NathanPachal.com

.

Twitter: @npachal

.

Other internet/social media platforms where voters can learn about you: Blog

.

Phone: 778-288-8720

.

• Who is your favourite superhero, and why? Cypher from X-Men due to his ability to understand all forms of communication and being able to translate anything.

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following arequestions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Douglas

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 15 years

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: All meetings

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. Homelessness, affordable housing, and mental health are linked at the hip. Langley City council has been successful in securing a provincial action team that gets people off the streets, and into housing with supportive services. But there is still a lot more work to do. I will continue to advocate for more provincial funding and resources for Langley.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: Yes. We could encourage more industrial/commercial mixed-use, with office and flex space above industrial space.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes.

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes.

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Yes. I will continue to support investment in positive activities, including initiatives such as a new performing arts centre, and other programming that encourages activities thru all seasons, including evenings. This is proven to drive out negative activities.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: Yes.

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: Yes.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No. They are fair for the services provided.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: No.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Yes.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: Yes.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: Yes.

Just Posted

VIDEO: British couple vacationing detained after ‘accidentally’ crossing Langley-Lynden border

CBP claims individuals were denied travel authorization, crossing was deliberate

10 Questions: Langley-Aldergrove canidates answer

See how six candidates responded to our questions this election

Truck takes out porch in Langley

Langley RCMP investigate accident for impaired charges

Report of gun causes police scramble in Langley

Police are still investigating a possible robbery

VIDEO: B.C. man’s yard comes alive with grizzlies at night

Malakwa man has captured images of 12 different grizzlies on video

Man who orchestrated Mission murders gets day parole after serving less than three years

Victims’ parents express grief, outrage over parole board decision

Woman, 24, faces life-altering injuries after being dragged 4 blocks by vehicle in Vancouver

A gofundme account says the woman will have to undergo multiple complex surgeries

Fatal overdoses down by 33% in B.C., but carfentanil deaths continue to spike

Carfentanil, an illicit drug more powerful than fentanyl, causing more deaths than ever

A year after pot legalization in Canada, it’s a slow roll

It’s one year into Canada’s experiment in legal marijuana, and hundreds of legal pot shops have opened

ELECTION 2019: Climate strikes push environment to top of mind for federal leaders

Black Press Media presents a three-part series on three big election issues

Most Read