ELECTION: Langley Township council candidate Petrina Arnason

A Voter’s Guide to key election questions.

Petrina Arnason

Running for council in Langley Township

.

Full-time councillor, over 50

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Four years on council and elected in 2014

.

Candidate provided bio: I am a full-time councillor elected in 2014, and it has been an honour to serve the residents of the Township in this capacity. I currently live in Murrayville but have also resided in a number of areas in the Township. I received a master’s degree in environmental studies and a juris doctor (law degree) in 1994 and have applied this education to my entire decision making at the council table.

I have been a strong advocate for a number of progressive policies in the Township over the last four years with demonstrated success in a number of key areas.

I remain a strong advocate for the preservation of green space and enhanced tree canopy, the protection of the ALR, seniors’ affordable housing, advancing critical infrastructure in a timely manner relative to our growth, protecting heritage, and managing our aquifers and waterways in a responsible and sustainable way.

.

Website: petrinaarnason.com

.

Facebook: @petrinaarnason2018

.

Phone: 604-427-2993

.

• Who is your favourite superhero, and why? My mother was an incredible mentor and example of service to the community in public office and I am proud to follow in her political footsteps.

.

There are 23 candidates running for eight Langley Township council seats. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: Murrayville

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: Approximately 13

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: All

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: The Township should work with senior levels of government and other stakeholders to fund social housing infrastructure in the Township to address the growing homelessness crisis.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: Funding partners should be sought with community agencies and government funding, where available, with consideration for siting the centre on Township-owned lands.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes.

.

8. Does Langley need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: Yes.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: I am the Fraser Valley Regional Library representative for the Township and I believe that a site should be determined for a new central library in Willoughby to meet the growing needs of that growing community.

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: No.

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes, there are zones specifically designated to accommodate more density that are in our “gateway” area and near public transit.

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: No, as a growing community incremental increases to our taxes are necessary to develop the social infrastructure that is necessary to protect and enhance our quality of life in the Township. We have attempted to balance this cost to the taxpayer with the imposition of new community amenity charges that will be paid by the development community to pay for costs of new infrastructure that would otherwise fall to existing residents.

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: No.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes.

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: Yes.

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: Yes. But, this redevelopment should take place in a manner that is sensitive to the heritage context of the village and its designation as the “Birthplace of BC.”

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: Yes.

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: Yes.

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve? No.

Answer: .

Just Posted

Langley golfer Erin Lee wins major Pitt Meadows tournament

Maple Leaf Junior Golf Tour (MJT) gets underway at Swan-e-Set Bay Resort

LETTER: Fort Langley driver lobbies for roundabout signalling

ICBC rules call for drivers to signal when exiting roundabouts.

South Langley community group wants to talk innovative housing

Brookswood-Fernridge Community Association invites people to a meeting about the future of housing.

GREEN BEAT: Opening ‘new roads’ in Langley makes cycling safer

HUB Langley pushed to ‘UnGap the Map’ and create more bike infrastructure throughout the community.

Langley Then and Now: A different view of Aldergrove

Check out the photo of Flag Day from 1926.

WATCH: Out and about in Langley

March 23 to 25; your guide to community happenings.

Bobrovsky perfect as Blue Jackets blank Canucks 5-0

Vancouver shut out for 10th time this season

Fundraising campaign launched for man caught in SilverStar avalanche

In only two days, the GoFundMe surpassed its $15,000 goal

Terror at sea: Helicopter rescues frightened cruise passengers in Norway

The Viking Sky cruise ship was carrying 1,300 passengers and crew when it experienced engine trouble

Search and rescue team helicopters injured climber from B.C. provincial park

A 30-year-old woman suffered a suspected lower-limb fracture in Skaha Bluffs Provincial Park

DOJ: Trump campaign did not co-ordinate with Russia in 2016

Attorney General William Barr said special counsel “does not exonerate” Trump of obstructing justice

Trudeau in Vancouver to support Tamara Taggart at Liberal nomination event

The former broadcaster is seeking the nomination for the Vancouver Kingsway riding

Trudeau calls May 6 byelection for B.C. riding of Nanaimo-Ladysmith

The riding opened up when Sheila Malcolmson resigned in January

B.C. VIEWS: The hijacking of our education system gathers speed

Children taught to strike and shout fringe far-left demands

Most Read