Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

Wiens is running in Langley East for the Green Party

Cheryl Wiens, Green Party

A 35-year-old agricultural scientist from Willoughby

BIO:

Shortly after becoming a mother in 2016, I became concerned about my daughter’s future. Each day when I drop her off at daycare, I think “what will her future hold?”.

COVID-19 has changed the way we live. But before this pandemic, climate change was already impacting our lives, already changing the way we live or will be forced to live in the near future.

I have hope and a plan for a better British Columbia. This election, we can make a change.

I’m choosing to run in Langley East because it’s time to expect more from our elected officials. It’s time to make evidence-based decisions that result in a fair economy, a healthy community, and a promising future for everyone who calls Langley home.

Facebook: @CherylWiens4Langley

Twitter: @GreenEconomyNow

Website: cherylwiens.ca

Phone: 778-853-0127

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: No.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: Yes.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Yes. We should regulate cannabis greenhouses to ensure the smell and/or light does not become a nuisance and the soil remains viable for future food-growing purposes.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: No. Widening roads is not a solution to congestion. Investments in alternative transportation (cycling, walking and public transit) will provide commuters with more cost-effective, healthier, and sustainable options than private vehicles.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: No. The provincial and federal governments should support cities and school districts with funding to prevent deficits while ensuring critical services continue uninterrupted.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: Yes. Drug addiction is a health issue; criminalizing it is expensive and does not work.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: Yes. Police have been unfairly saddled with a myriad of social and health issues that are not criminal in nature. We shouldn’t require police to be mental health and social services experts. Funding should be allocated accordingly and police should be freed up to deal with criminal matters.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: Yes. Though I think it is more important we focus on getting better at prosecuting hate speech and hate crimes, as opposed to just raising the penalties.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes. Year-round schooling has been shown to benefit the students who are least likely to succeed otherwise.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Shelly Jan

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst, BC Liberals

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Ryan Warawa

.

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Langley MLAs Andrew Mercier and Megan Dykeman were sworn in at a virtual ceremony on Nov. 24, 2020 (Special to Langley Advance Times)
New Langley MLAs preparing for first session of legislature

Andrew Mercier and Meghan Dykeman were sworn in at their homes

Share your opinion with editor@langleyadvancetimes.com
LETTER: Langley church protecting religious freedom by allowing crowds

Letter writer encourages people to pray to put an end to the pandemic

B.C. Supreme Court in Vancouver. (Black Press Media files)
Judge hears Langley development case that could end in mayor, councillors booted out of council

The conflict of interest case was launched by local voters a year ago

More than 2,300 BC Hydro customers in Langley were without power as a windstorm moved through the community on Nov. 30, 2020. (BC Hydro)
UPDATE: Power restored to 2,300 hydro customers caused by windstorm Langley

Three separate outages were reported related to weather

A B.C. Ambulance Service paramedic wearing a face mask to curb the spread of COVID-19 moves a stretcher outside an ambulance at Royal Columbia Hospital, in New Westminster, B.C., on Sunday, November 29, 2020. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
B.C. records deadliest weekend of COVID-19 pandemic with 46 deaths; more than 2,300 cases

Provincial health officer Dr. Bonnie Henry provides COVID-19 update

Menno Place. (Google Street View image.)
32 family members respond to Abbotsford care home’s plea for staffing help during COVID-19 outbreak

Menno Home asks for relief workers for food service, laundry and housekeeping

Kettle bells sit aligned in an indoor fitness studio. (PIxabay.com)
1 COVID-19 case at a B.C. fitness studio leads to 104 more infections, 6 school exposures

According to case data released by Fraser Health, one case of the novel coronavirus carries a big impact

Vehicles drive past a display thanking essential workers in Burnaby, B.C. on Sunday, Nov. 29, 2020. THE CANADIAN PRESS/Marissa Tiel
B.C. changing COVID-19 case reporting as virus spread continues

Manual counting takes more time, leads to errors

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Black Press Media and BraveFace have come together to support children facing life-threatening conditions. Net proceeds from these washable, reusable, three-layer masks go to Make-A-Wish Foundation BC & Yukon.
Put on a BraveFace: Mask fundraiser helps make children’s wishes come true

From Black Press Media + BraveFace – adult, youth and kid masks support Make-A-Wish Foundation

Christy Jordan-Fenton is the co-author of the book Fatty Legs, which has been mentioned amid the controversy of an Abbotsford school assignment on residential schools.
Co-author of residential schools book condemns controversial Abbotsford class assignment

Children’s book mentioned amid controversy at W. A. Fraser Middle School

Kootenay East MLA Tom Shypitka takes over as energy and mines critic for the B.C. Liberal opposition. Kelowna-Lake Country MLA Norm Letnick (right) moves from health critic to assistant deputy speaker. (Hansard TV)
B.C. Liberals pick critics to take on Horgan’s NDP majority

Interim leader Shirley Bond takes seniors, long-term care

Deputy Prime Minister and Minister of Finance Chrystia Freeland listens to a question from a reporter on the phone during a news conference in Ottawa, Monday, Nov. 30, 2020. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld
Spending too little worse than spending too much, Freeland says as Canada’s deficit tops $381B

‘The risk of providing too little support now outweighs that of providing too much’

Most Read