Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Ryan Warawa

Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East

Ryan Warawa, BC Conservative

A 44-year-old Willoughby resident working in insurance

BIO:

Ryan Warawa is a group benefits professional in the insurance industry. He was born in Langley to Diane and Mark Warawa, and is a lifelong resident of Greater Vancouver. Five generations of the Warawa family have been residents of the Langley community.

He joined the Conservative Party of Canada in 2003, and worked on the successful nomination campaign of his father in the Langley electoral district in 2004. He also joined the Conservative Party of BC in 2004, and has served as a Vice President, President, Past President, and Regional Director on the provincial Board of Directors. In 2008, Ryan was the Candidate in Vancouver East for the Conservative Party of Canada.

Ryan enjoys volunteering with his church, and advocating mental health issues.

Facebook: www.facebook.com/warawa

Twitter: @warawa

Website: www.ryanwarawa.com

Phone: 604-807-4707

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes. The Conservative Party of BC supports allocating up to 1% of existing Crown Land to development that will promote more affordable housing for British Columbians, and I support funding additional supportive housing units in Langley East.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: The Conservative plan for BC’s economic recovery includes eliminating the carbon tax, raising the basic personal income tax exemption, and creating local tourism tax credits.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: No. I support reducing the income tax burden on each BC resident by increasing the basic personal income tax exemption, which will provide targeted tax relief for taxpayers.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Don’t know. Local residents should be consulted for any proposed new industrial cannabis greenhouses.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: Yes. I support the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley. However, we also need to invest in greener transportation options. There are still no plans to invest in rail transportation for the Valley and for Langley East, which is unacceptable to me. I support re-establishing the former BC Electric Railway Interurban line, which would connect Langley, Abbotsford, and Chilliwack to the rest of the TransLink transportation grid — including the expansion of Skytrain to Langley. Taxpayers in Langley East are currently paying 18.5 cents per litre of gasoline to TransLink, and a portion of that has paid for Vancouver’s transportation system, including the following SkyTrain lines: Expo Line, Millennium Line, Canada Line, Evergreen Line — and now the proposed Surrey-Langley line and Broadway Subway. While I agree with the proposed Skytrain expansion, the citizens of Langley East deserve to be part of the discussion, and included in these expansion plans.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: Yes.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: No.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: No.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: No.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes, should the request to do so originate with the parents and teachers of any given public school.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Shelly Jan

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

.

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

________________________________

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

The new FVRL Express Service was inaugurated during the pandemic. The system is seen here in Maple Ridge’s branch. (Special to Black Press Media)
FVRL not currently planning for fundraising foundation

The largest library system in B.C. has a dozen small volunteer groups instead

The RCMP was called to a condo complex in Langley City in the early hours of Jan. 18, 2021, for a shooting. (Shane Mackichan/Special to the Langley Advance Times)
Our View: Too many shootings as gang war continues

We need to ask what more we could be doing to stop the endless gang wars

A lawsuit over three stormwater floods of a building over the past year has been launched against Langley City. (Langley Advance Times file)
Flooded apartment building sparks lawsuit against Langley City

A downtown landlord claims a lack of storm sewer upgrades is negligence

Maj.-Gen. Dany Fortin, vice-president of logistics and operations at the Public Health Agency of Canada, speaks at a news conference on the COVID-19 pandemic in Ottawa, on Friday, Jan. 15, 2021. THE CANADIAN PRESS/Justin Tang
B.C. records 500 new COVID-19 cases Wednesday, 14 deaths

Outbreak at Surrey Pretrial jail, two more in health care

Vancouver Canucks’ Travis Hamonic grabs Montreal Canadiens’ Josh Anderson by the face during first period NHL action in Vancouver, Wednesday, Jan. 20, 2021. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Horvat scores winner as Canucks dump Habs 6-5 in shootout thriller

Vancouver and Montreal clash again Thursday night

A woman writes a message on a memorial mural wall by street artist James “Smokey Devil” Hardy during a memorial to remember victims of illicit drug overdose deaths on International Overdose Awareness Day, in the Downtown Eastside of Vancouver, on Monday, August 31, 2020. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
B.C. paramedics respond to record-breaking number of overdose calls in 2020

On the front lines, COVID-19 has not only led to more calls, but increased the complexity

Eighteen-year-old Aidan Webber died in a marine accident in 2019. He was a Canadian Junior BMX champion from Nanaimo. (Submitted)
Inadequate safety training a factor in teen BMX star’s workplace death in 2019

Aidan Webber was crushed by a barge at a fish farm near Port Hardy

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Southern resident killer whales in B.C. waters. Research shows the population’s females are more negatively influenced by vessel traffic than males. (Photo supplied by Ocean Wise Conservation Association)
Female orcas less likely to feed in presence of vessel traffic: study

Research the southern resident population raises concerns over reproduction capacity

(Black Press Media files)
Transport Canada not budging on enclosed deck rules, despite calls from BC Ferries union

There have been at least 23 cases of the U.K. variant detected in Canada, four of which are in B.C.

The Elk Valley Hospital is adapting to meet the needs of patients in the Elk Valley.
1-in-5 COVID tests coming back positive in and around Fernie, sparking concern

Dr Ron Clark of Elk Valley Hospital said one in five tests was returning positive for COVID-19

Ralliers gather in front of the Cityviews Village apartment building in Maple Ridge to protest attempts to evict low-income tenants by the building owner. (Ronan O’Doherty - The News)
Tenants protest pressure tactics by new landlord at Maple Ridge apartment building

Protest held in front of Cityviews Village on 223 St. Tuesday to rally against low-income evictions

Most Read