Shelly Jan is running for the BC Conservatives in Langley. (Shelly Jan/Special to the Langley Advance Times)

Shelly Jan is running for the BC Conservatives in Langley. (Shelly Jan/Special to the Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Shelly Jan

The Conservative candidate in Langley riding is Shelly Jan

Shelly Jan, Conservative Party

Shelly Jan is an educator who lives in Langley City, aged 54

.

BIO:

Shelly is a fighter that knows what hard work is all about; at only five feet she was a high school starting guard, and was part of a championship team.

She attended university graduating with a Bachelor of Science degree, and then obtained a Master’s Degree in Education.

As a teacher, Shelly became involved in the teacher’s union, gaining experience and practical knowledge in the education sector, health and safety, negotiating contracts, and policy and constitutional development.

Shelly have worked with seniors and young offenders in health care, developed programs, and participated in other outreach to youth, children, those living in poverty and homelessness.

She continues to mentor and empower women, encouraging them to rise to decision making positions where they can make a difference.

Facebook: https://www.facebook.com/ShellyJan4PC/

Twitter: @Shelly4langley

Website: www.shellyjan.com

Phone: 604-707-0007

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1 Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes, housing is expensive in Langley and some people just can’t afford rent. I would vote for additional funding BUT with accountability. I don’t believe in giving money to projects without some sort of accountability because it is your money that is being used for these projects. I would also partner with other businesses or agencies for support in other areas of the project.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: No, it is not. Lowering taxes will deplete income that is needed to help with the Recovery. Some of the Conservatives of BC plan, is to Suspend Carbon Tax, Raise the minimum personal income tax threshold, build a Made in BC manufacturing opportunity, and to have a local tourism tax credit.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: No, people who built this country and who come to this country have worked hard to advance Canada to where it is today. I believe that people should be paid for the work that they do. Giving out money with no accountability is wasting the money of the people who have worked long hours to try to feed, clothe and house their families. There are other options to help people who cannot work.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: Yes, this is one way to allow traffic to flow through the Eastern Fraser Valley. It should have been a project 20 years ago, knowing that the population would be expanding. Another option is using the existing rail systems. The Inter-urban tracks are still in place. The tracks and trains need to be modernized, but it would be less expensive than the current plan and would not take as long to complete.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: They don’t have the flexibility to go into debt as the provincial or federal governments.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: No, because that will not help the overdose epidemic. We need to look at the source of everyone’s issue and deal with individuals. By the way, safe injection sites have not lessened the overdose epidemic. Community organizations who build relationships and help individuals are seeing the best results. I would work with other organizations that have a proven track. We need to look at preventative measures, we need more detox spaces and more supports.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: This is a complex issue. I would like to look at specialized units in social, cultural and mental health services that work within the police force and is available for every call. Many police officers don’t have training in these areas. Training is needed. Police programs should include various courses that teach on subjects as mental health, racism, cultural practises and other issues that they encounter.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: No. Currently, if you disagree with someone’s ideology, it is considered hate. This would further limit freedom of speech, freedom of thought and freedom of religion.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model

Answer: Yes, however the year round model hasn’t shown that there is an improvement in education outcome for students. Parents, teachers and students seem to like the year round education model. Schools will have to be modernized with Air Conditioning for the extended summer month. Schools in this model resume at the beginning of August.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

.

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst, BC Liberals

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Ryan Warawa

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

________________________________

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Barry Brinkwater with a chandelier from a real-life haunted house that has been added to the Brinkworth Dungeon at 22260 48th Ave (Dan Ferguson/Langley Advance Times)
VIDEO: Final year for Brinkworth Dungeon in Langley

Even bigger and better than previous editions for it’s last hurrah

Joseph Richards Group, which operates 25 restaurants, pubs, and establishments in the Lower Mainland – including several in Langley – was presented with a collaboration award from the chamber. (Special to Langley Advance Times)
Resilient Langley businesses lauded for their COVID twists

Langley chamber of commerce held its annual business award, but morphed it into a ‘community edition’

Students at Langley’s Brookswood school were among an estimated 85,000 students who cast ballots representing all 87 electoral districts in the province, mirroring the actual election (file)
How would young people have decided the B.C. Election? We have an answer.

In Langley, Maple Ridge and neighbouring Abbotsford ridings, the winners would be the same

Halloween houses around Aldergrove. (Ryan Uytdewilligen/Aldergrove Star)
PHOTOS: Halloween houses around Aldergrove

Ghosts, goblins, and gravestones are covering front yards this October

Fort Langley’s Jackson Jacob burned up Surrey’s Northview Golf and Country Club, burning up the course with a 10-undert par 62 and setting a UFV scoring record in tournament play as the BC Rivalry Series continued on Wednesday, Oct. 21, 2020 (Bob Frid/UBC Athletics)
A record-setting performance by Fort Langley golfer Jackson Jacob

Set new UFV team scoring record with blistering round of play at Northview

NDP Leader John Horgan celebrates his election win in the British Columbia provincial election in downtown Vancouver, B.C., Saturday, Oct. 24, 2020. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Horgan celebrates projected majority NDP government, but no deadline for $1,000 deposit

Premier-elect says majority government will allow him to tackle issues across all of B.C.

A police pursuit ended with an arrest in Williams Lake on Highway 97 Sunday afternoon. (Facebook video screenshot)
Video catches police pursuit that ends with man kicked, punched in Williams Lake

A video of the arrest is getting widely shared on social media

This Crescent Beach home, located at 12505 22 Ave., was subject of a police search warrant June 18. (Google image)
Civil forfeiture office alleges $2M Surrey home was used to launder cannabis money

Court documents request the home, and $85,000 to be turned over to the government

FILE – Prime Minister Justin Trudeau greets Premier John Horgan during a press conference at the BC Transit corporate office following an announcement about new investments to improve transit for citizens in the province while in Victoria on Thursday, July 18, 2019. THE CANADIAN PRESS/Chad Hipolito
Trudeau congratulates Horgan on NDP’s election victory in British Columbia

Final count won’t be available for three weeks due to the record number of 525,000 ballots cast by mail

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

Comedic actor Seth Rogen, right, and business partner Evan Goldberg pose in this undated handout photo. When actor Seth Rogen was growing up and smoking cannabis in Vancouver, he recalls there was a constant cloud of shame around the substance that still lingers. Rogen is determined to change that. (Maarten de Boer ohoto)
Seth Rogen talks about fighting cannabis stigma, why pot should be as accepted as beer

‘I smoke weed all day and every day and have for 20 years’

Provincial Green Party leader Sonia Furstenau speaks at Provincial Green Party headquarters at the Delta Victoria Ocean Pointe in Victoria. (Arnold Lim / Black Press)
VIDEO: Furstenau leads BC Greens to win first riding outside of Vancouver Island

Sonia Furstenau became leader of BC Greens one week before snap election was called

NDP Leader John Horgan elbow bumps NDP candidate Coquitlam-Burke Mountain candidate Fin Donnelly following a seniors round table in Coquitlam, B.C., Tuesday, October 20, 2020. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Horgan, NDP head for majority in B.C. election results

Record number of mail-in ballots may shift results

Most Read