Rudy Storteboom

Rudy Storteboom

ELECTION: Langley City council candidate Rudy Storteboom

A Voter’s Guide to key election questions.

Rudy Storteboom

Running for a seat on council in the City of Langley

.

Licenced realtor/site inspector/mortgage consultant, 63

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Yes. I’ve served 2 (not consecutive) terms.

.

Candidate provided bio: Rudy Storteboom was born and raised in the Fraser Valley and has lived in Langley City for over 30 years. He lives in the downtown core and serves on his strata council at Paddington Station. Rudy is happy to have family and many life-long friends living in Langley City. This is Rudy’s second term on council, having served from 2008-2011 and again since 2014. He enjoys going for walks in the downtown core and attending events in the community as well as connecting with friends and neighbours over coffee.

Councillor Storteboom says that ‘The City of Langley provides me with a full and happy life that presents new opportunities for personal development, every day. It’s the people who live here that make my life so rewarding and I am proud to call Langley City my home.”

.

Facebook: Rudy 4 Langley City Council

.

Twitter: @Rudy Storteboom/langleycityguy

.

Website: Rudy4Council.com

.

Phone: (604) 562-7839 (RUDY)

.

• Who is your favourite superhero, and why? “Whatever life holds in store for me, I will never forget these words: ‘With great power comes great responsibility.’ This is my gift, my curse. Who am I? I’m Spider-man.”

.

There are 16 candidates running for six councillor seats with the City of Langley. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer: I live in the Nicomekl neighbourhood of Langley City.

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: I’ve live in the Fraser Valley for my whole life, and I’ve lived in Langley City for about 35 years.

.

3. How many Langley City council meetings have you attended in the past year?

Answer: I’ve attended all regularly scheduled meetings and working sessions for the past four-year term.

.

4: Should the City be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: No. Housing is the responsibility of the BC Government’s Ministry of Housing. However, Langley City can work with developers and housing agencies by using a toolkit of zoning and bylaws to accommodate renovations and redevelopment.

Please note: Langley City is already fully developed with one of the highest percentages of social housing in Metro Vancouver. While regional vacancy rates are at record lows and supply remains strong, Langley City has the most affordable housing in the region. The Salvation Army’s Gateway of Hope is currently operating well over capacity. We have more than our fair share of homelessness here!

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes

.

6. Should the City’s industrial area be phased out in favour of residential and commercial development?

Answer: No

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Don’t know

.

8. Do you agree with the growth estimates for Langley City in its new Nexus of Community strategic plan?

Answer: Yes

.

9. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No

.

10. Should the City fund an arts centre?

Answer: Don’t know. The City should recruit funding partners. Please see the Nexus of Community Strategy on the Langley City website.

.

11. Does Langley City need an indoor swimming pool?

Answer: Yes

.

12. Should Langley City lobby for its own urgent care centre?

Answer: Yes

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes, although Langley City has some of the lowest property taxes in the region, new sources of revenue can contribute to make our taxes even lower.

.

14. Should the City amalgamate with the Township?

Answer: NO! Not the City of Surrey either!

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes. Incentives can produce positive results in certain market conditions.

.

16. Is Langley City being pushed to grow too fast?

Answer: Yes. The current housing demand is pushing development throughout the region.

.

17. Should Langley City take more direct action to combat the opioid crisis locally?

Answer: Yes. Awareness, education, and advocacy are everyone’s responsibility.

.

18. Should the City encourage the creation of more rental and low-income housing?

Answer: No, Langley City is already working and networking with developers to create new rental buildings and renovate supportive housing.

.

19. Should the City taxes be cut by cutting services?

Answer: No

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: No. That’s what voters can decide.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Police tape is shown in Toronto Tuesday, May 2, 2017. (Graeme Roy/The Canadian Press)
CRIME STOPPERS: ‘Most wanted’ for the week of Jan. 24

Crime Stoppers’ weekly list based on information provided by police investigators

Dale Nordal photographed a frosty scene in late 2020. (Special to the Langley Advance Times)
SHARE: Frosty vista of Mount Baker by Langley City man

Send us your photo showing how you view Langley, and it could be featured in a future edition

On Monday, Sept. 21, 2020, the Township approved a rainbow crosswalk between the school district and RCMP buildings in Murrayville, but did not earmark funds for the project. (Langley Advance Times file)
Out On Patrol police group backs rainbow crosswalk in Langley

Urges supporters to donate to cover cost of $12,000 crossing near main RCMP detachment

Chris Wejr, principal of Aldergrove’s Shortreed Elementary, made U.S. senator Bernie Sanders a playground monitor (Twitter image)
Another Bernie Sanders meme, this time in Langley

Principal adds image of mitten-wearing U.S. senator to playground photo

Langley City hall (City of Langley image)
Langley City financial plan scales back SkyTrain preparations

If approved, the average homeowner taxes would go up by $154

Terrance Josephson of the Princeton Posse, at left, and Tyson Conroy of the Summerland Steam clash during a Junior B hockey game at the Summerland Arena in the early spring of 2020. (John Arendt - Summerland Review)
QUIZ: How much do you know about hockey?

Test your knowledge of Canada’s national winter sport

An Uber driver’s vehicle is seen after the company launched service, in Vancouver, Friday, Jan. 24, 2020. Several taxi companies have lost a court bid to run Uber and Lyft off the road in British Columbia. THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
Taxi companies lose court bid to quash Uber, Lyft approvals in British Columbia

Uber said in a statement that the ruling of the justice is clear and speaks for itself

sd
VIDEO: Mission drag racer scores 1st career win, sets world record, makes history in 2020

Justin Bond, founder and owner of JBS Equipment Mission, has break-out year

A 75-year-old aircraft has been languishing in a parking lot on the campus of the University of the Fraser Valley, but will soon be moved to the B.C. Aviation Museum. (Paul Henderson/ Chilliwack Progress)
Vintage military aircraft moving from Chilliwack to new home at B.C. Aviation Museum

The challenging move to Vancouver Island will be documented by Discovery Channel film crews

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

A video posted to social media by Chilliwack resident Rob Iezzi shows a teenager getting kicked in the face after being approached by three suspects on Friday, Jan. 22, 2021. (YouTube/Rob i)
VIDEO: Security cameras capture ‘just one more assault’ near B.C. high school

Third high-school related assault captured by Chilliwack resident’s cameras since beginning of 2021

FILE - In this Feb. 14, 2017, file photo, Oklahoma State Rep. Justin Humphrey prepares to speak at the State Capitol in Oklahoma City. A mythical, ape-like creature that has captured the imagination of adventurers for decades has now become the target of Rep. Justin Humphrey. Humphrey, a Republican House member has introduced a bill that would create a Bigfoot hunting season, He says issuing a state hunting license and tag could help boost tourism. (Steve Gooch/The Oklahoman via AP, File)
Oklahoma lawmaker proposes ‘Bigfoot’ hunting season

A Republican House member has introduced a bill that would create a Bigfoot hunting season

Economic Development and Official Languages Minister Melanie Joly responds to a question in the House of Commons Monday November 23, 2020 in Ottawa. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld
Federal minister touts need for new B.C. economic development agency

Last December’s federal economic update promised a stimulus package of about $100 billion this year

FILE - In this Nov. 20, 2017, file photo, Larry King attends the 45th International Emmy Awards at the New York Hilton, in New York. Former CNN talk show host King has been hospitalized with COVID-19 for more than a week, the news channel reported Saturday, Jan. 2, 2021. CNN reported the 87-year-old King contracted the coronavirus and was undergoing treatment at Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. (Photo by Andy Kropa/Invision/AP, File)
Larry King, broadcasting giant for half-century, dies at 87

King conducted an estimated 50,000 on-air interviews

Most Read