Steve Ferguson

Steve Ferguson

ELECTION: Langley Township council candidate Steve Ferguson

A Voter’s Guide to key election questions.

Steve Ferguson

Running for council in Langley Township

.

Teacher, age not provided

.

• Have you held office in past? If so, please specify: Yes, seven terms – not consecutively

.

Candidate provided bio: Married and raised three children in Langley

Long time Langley Resident

Teacher/small business owner

Seven terms Township council

Two years Metro Vancouver board

Vice-chair Langley Seniors Resource Society

Rotarian, Langley Central (Lynn Fripps school playground,

youth programs, donations to community groups)

15 year legion member

Served six years Gateway of Hope board

Former chair Friends of the Environment

Served nine years on Otter Co-op board

Adopt-a-Street program volunteer

Member Canadian Museum of Flight

Member Willoughby Hall

Supports Fibromyalgia Well Spring

Langley Lodge supporter

Supports minor girls/boys hockey, girls/boys soccer, Langley Flip City and Langley Gymnastics Foundation, Valley Ball Hockey,

quarter midget, baseball, Scouts Canada.

.

Website: SteveFerguson.ca

Facebook: @SteveFerguson and @SupportSteveFerguson

.

Other internet/social media platforms where voters can learn about you: Twitter @SteveFergusonCA

.

Phone: 604-340-9387

.

Email: SteveJamesFerguson@gmail.com

.

• Who is your favourite superhero, and why? Batman because he has all sorts of cool cars, bikes, planes, boats, etc plus he’s really smart and is super into technology.

.

There are 23 candidates running for eight Langley Township council seats. The following are questions asked of each candidate hopeful. They were directed to provide a minimum of a Yes, No, or Don’t Know answer, and given an option to expand on one answer in print (to a maximum of 100 words per question). They could expand on all questions online, if they wished to do so. The following are their replies.

.

Questions and Answers:

1. What neighbourhood of Langley do you live in?

Answer:

Brookswood/Fernridge

.

2. How many years have you lived in Langley?

Answer: 37 years

.

3. How many Langley Township council meetings have you attended in the past year?

Answer: 90 per cent of the council meetings, budget presentations, council priorities meetings, including Brookswood/Fernridge Official Community Plan, Smith and Williams Neighbourhood Plans.

.

4: Should the municipality be directly funding social housing to reduce homelessness?

Answer: Yes. The municipality would be best served by working with partners in the community that have a much better understanding of the homelessness.

.

5. Do you support elevated rail over light rapid transit from Surrey to Langley?

Answer: Yes. I have often said that if we helped to pay for elevated rail to Burnaby and Coquitlam, perhaps we should be provided the same opportunity.

.

6. Should the municipality fund an arts centre?

Answer: Yes, again with partners. The City of Langley, our universities, our school district, grants from the province and federal governments, partnerships with private donors, and other opportunities.

.

7. Would you vote to raise taxes to hire more police?

Answer: Yes, since safety and protection is paramount in serving a growing community.

.

8. Does Langley need a new or second hospital to serve the growing population?

Answer: Yes, definitely, or even something that they have in Surrey the Jim Pattison outpatient unit. As Langley grows so does the demand on our small hospital. Anybody that has had to wait in emergency with a loved one, certainly knows that.

.

9. Does Willoughby need its own dedicated library?

Answer: Yes, communities thrive with library hubs. Libraries are not just places where you read books (although people still do that) but videos are available, computer stations, amenity rooms, meeting places and a whole myriad of opportunities.

.

10. Is there enough effort being made to preserve farmland?

Answer: NO, with the Township’s rural plan and the ALR, (we are barely keeping pace with the protection of farmland) the Township is doing its part to protect farmland. However, with the new rules regarding Cannabis, our valuable food production lands are in jeopardy.

.

11. Should Langley allow construction of residential towers?

Answer: Yes, residential towers are designated for very special zones within the municipality. They have to meet extremely strict zoning regulations and requirements.

.

12. Should Langley have its own municipal police force, replacing the RCMP?

Answer: No.

.

13. Do you think residential property taxes are too high?

Answer: Yes. We have to find new ways of creating revenue sources.

There is an opportunity to grow our business and industry tax base, within our industrial parks, that can help deliver family-wage jobs. If we attract clean manufacturing and even head offices to Langley Township, this too can contribute to creating new revenue sources.

We cannot always rely on the taxpayer to fund growing demands for services. New growth should pay for itself, and efficiencies must always be met when budgeting for the future. We also need to stop the region, province, and federal governments from downloading services that were originally a part of their jurisdiction.

.

14. Do you support the expansion of the Trans Mountain pipeline?

Answer: Don’t know. It is caught up in the courts and a real mess. Need some concrete direction from our senior levels of government.

.

15. Should the municipality offer tax breaks, incentives, or rebates to companies looking to set up shop here?

Answer: Yes, the result would be a stronger tax base, good jobs close to home, and sustainable business/industry/manufacturing.

.

16. Is Langley being pushed to grow too fast?

Answer: No, Langley has Official Community Plans with already serviced areas (sewer/water) ready to be developed. (In-fill)

.

17. Do you support redevelopment of Fort Langley’s downtown?

Answer: Yes, it is important to bring new ideas and businesses to the Fort.

.

18. Should development of Brookswood be phased in?

Answer: Yes. Phased development places less burden on neighbours, and prevents one area being built up partially whilst another area is constructed blocks away.

.

19. Should the Township set a deadline to finish widening 208th Street in Willoughby?

Answer: Yes. It should be widened to at least four lanes by December 2020. This can be done in three parts. 1. The overpasses to 80th Avenue; 2. 80th to 72nd Avenues; 3. 72nd to 64th Avenues (although some part of that road is within the ALR).

.

20. Should there be a limit to the number of consecutive terms a member of council can serve?

Answer: Don’t know. My understanding is that at the federal and provincial levels there are no term limits, I have no idea whether they are discussing legislation to limit the number of terms.

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Cyclists checked out the 216th interchange crossing the night before it opened to motor vehicles in early September, 2020. The overpass has separated bike lanes for riders. (Mitchell Nurse/Special to the Langley Advance Times)
Langley overpass wins cycling infrastructure award

HUB Cycling handed out the award to the Township and province recently

A retail cannabis outlet in Aldergrove got its final rezoning approval on Feb. 22. (Black Press Media File)
Aldergrove cannabis shop gets rezoning approval – barely

Council voted twice after narrowly defeating the project the first time

Aldergrove Regional Park will be home to a child-friendly nature gnome tour in March. (Special to The Star)
Aldergrove Regional Park home to gnome-guided tours for children

Families can sign up for nature-themed events happening throughout spring break in March

Kwantlen Polytechnic University announced this week that 64 more health care assistant spaces will be opened at the school. (KPU/Special to the Langley Advance Times)
KPU to train more health workers for seniors care homes

Provincial funding means 64 more spaces for students

Provincial health officer Dr. Bonnie Henry updates B.C.’s COVID-19 situation at the B.C. legislature. (B.C. government)
B.C. reports 10 additional deaths, 395 new COVID-19 cases

The majority of new coronavirus infections were in the Fraser Health region

An official investigation will be launched after VPD officers were recorded posing near a dead body at Third Beach on Wednesday morning, Feb. 24. (Screen grab/Zachary Ratcliff)
VIDEO: Vancouver officers under review for allegedly laughing, taking pictures next to dead body

Two officers were caught on video by a local beachgoer Wednesday morning in Stanley Park

Provincial health officer Dr. Bonnie Henry updates B.C.’s COVID-19 situation at the B.C. legislature. (B.C. government)
‘Stay local’: Dr. Henry shoots down spring break travel for British Columbians

B.C. is reportedly working with other provincial governments to determine March break policies

“Our biggest challenge has been the amount of vaccine,” said FNHA acting chief medical officer Dr. Shannon McDonald. (First Nations Health Authority Facebook photo)
All First Nations on reserve to be vaccinated by end of March: First Nations Health Authority

Vaccinations continuing for B.C. First Nations amid shortages

Cannabis bought in British Columbia (Ashley Wadhwani/Black Press Media)
Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

(Delta Police Department photo)
B.C. youth calls 911 after accruing $7K in online gaming charges

‘Police spoke with the student about appropriate times to call 911’

Site C will go ahead, one year later and $5.3 billion more, the NDP announced Feb 26. (BC Hydro image)
B.C. NDP announces Site C will go ahead with new $16B budget

Reviews recommend more oversight, beefed up foundation stability work

The last three wild northern spotted owls live near the Spuzzum Watershed outside of Hope. The province recently ordered a halt to logging for at least a year to give the owls a chance to survive.  (Photo/Jared Hobbs)
Logging halted in northern spotted owl habitat near Hope

Halt will last at least a year, gives time to formulate survival plan for Northern Spotted Owl

Several BC Ferries sailings are cancelled Friday morning due to adverse weather. (Black Press Media File)
Tsawwassen to Swartz Bay ferry sailing cancelled due to high winds, sea state

Adverse weather causes cancellations across several BC Ferries routes

Most Read